İyi sıhhat için hidrasyon eğer olmazsa olmazdır. Su, vücut ağırlığımızın %60'ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut işlevinde rol oynar.
Hidrasyonun önemine karşın, birçok fert kafi su almıyor. Bu, bitkinlik, baş ağrısı ve kabızlık benzer biçimde muhtelif sıhhat problemlerine neden olabilen dehidratasyona yol açabilir.
Son yıllarda sıhhatli sıvı alımına olan alaka giderek artıyor. İnsanlar sıvı alımını sürdürmenin ve genel sağlıklarını iyileştirmenin yollarını arıyor.
Bu makalede, sıhhatli sıvı alımındaki son trendler, sıvı alımının iyi mi sağlanacağı, sıvı alımına iyi gelen yemek ve içecekler ve sıvı alımının yararları ele alınmaktadır.
Hidrasyon, iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır. Hidrasyonun birtakım yararları şunlardır:
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz, doktorunuzla görüşün. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri belirlemenize destek olabilirler.
Dehidratasyon, kafi su içmediğinizde ortaya menfaat. Bu, aşağıdakiler benzer biçimde muhtelif semptomlara yol açabilir:
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
Susuz kalmamak için birçok değişik yol vardır. İşte en iyi su kaynaklarından bazıları:
İçilmesi güvenilir ve keyif aldığınız bir su deposu seçmeniz önemlidir.
Bu sıradan ipuçlarını izleyerek genel sıhhat ve refahınızı iyileştirebilirsiniz.
İnsanların sağlıksız seçimler yapmasına yol açabilecek bir takım hidrasyon efsanesi vardır. İşte en yaygın hidrasyon efsanelerinden bazıları:
II. Hidrasyonun Yararları
Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın %60'ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.
Hidrasyon, genel sıhhat ve refahı korumak için önemlidir. Hidrasyon sağladığınızda, bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve kas krampları yaşama olasılığınız daha düşüktür. Ek olarak, pak bir cilde, sıhhatli bir kiloya ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine haiz olma olasılığınız daha yüksektir.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Yeterince su içip içmediğinizden güvenli değilseniz, dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç işaret vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Susamış duymak
- Koyu renkli idrar
- Bitkin yahut yorgun duymak
- Baş ağrısı çekiyorum
- Kabızlık
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
Gün süresince susuz kalmamak için birçok yol vardır. Birtakım sıradan ipuçları şunlardır:
- Sabah uyandığınızda bir bardak su için.
- Yanınızda su şişesi taşıyın ve gün süresince yudum yudum için.
- Suyunuza meyve dilimleri yahut salatalıkla lezzet katın.
- Egzersizden sonrasında sporcu içeceği için.
İyi sıhhat için su içmek esastır. Her gün bolca su içerek sıhhatli, enerjik kalabilir ve kendinizi en iyi halde hissedebilirsiniz.
III. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Ne kadar suya ihtiyacınız olduğu için güvenli değilseniz, günlük su alımınızı tahmin etmenin birkaç yolu vardır. Bir yol, vücut ağırlığınızı pound cinsinden 0,5-0,7 ons ile çarpmaktır. Sözgelişi, 1 pound ağırlığındaysanız, günde 105 ons ile 105 ons içinde su içmeniz icap eder.
Günlük su alımınızı tahmin etmenin bir öteki yolu da susuzluğunuza dikkat etmektir. Susadığınızı hissediyorsanız, bu daha çok su içmeniz icap ettiğinin bir işaretidir. Sadece, susuzluğun devamlı güvenli bir susuzluk göstergesi olmadığını unutmamak önemlidir. Birtakım insanoğlu, bilhassa yaşlılar, susuz kaldıklarında bile susuzluk hissetmeyebilirler.
Su alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Susuz kalmamak için her gün ne kadar su içmeniz icap ettiğini belirlemenize destek olabilirler.
IV. Dehidratasyon Emareleri
Dehidratasyon, tedavi edilmediği takdirde sıhhat problemlerine neden olabilen ciddi bir durumdur. Dehidratasyonun birtakım emareleri ve semptomları şunlardır:
- Ağız kuruluğu
- Susuzluk
- Koyu renkli idrar
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kas krampları
- Tükenmişlik
- Şuur bulanıklığı, konfüzyon
- Şuur kaybı
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, bolca sıvı tüketmeniz ve derhal doktora görünmeniz önemlidir.
Su Kaynakları
Musluk suyu, şişelenmiş su, filtrelenmiş su ve kaynak suyu dahil olmak suretiyle birçok değişik su deposu mevcuttur. Her su türünün kendine has yararları ve dezavantajları vardır.
Musluk suyu, ABD Birleşik Devletleri'ndeki insanoğlu için en yaygın su deposudur. Çoğu zaman bakterileri öldürmek için klorla işlenir, sadece florür benzer biçimde öteki kimyasalları da içerebilir.
Şişelenmiş su, şişelerde paketlenmiş ve satılmış sudur. Musluk suyu, kaynak suyu ve filtrelenmiş su benzer biçimde muhtelif kaynaklardan gelebilir. Şişelenmiş su çoğu zaman musluk suyundan daha pahalıdır, sadece musluk suyunun kalitesi hikayesinde kaygı duyan kişiler için daha iyi bir seçenek olabilir.
Filtrelenmiş su, su filtresi sürahisi yahut ters ozmoz sistemi benzer biçimde muhtelif cihazlarla filtrelenmiş sudur. Filtrelenmiş su, musluk suyundan klor, kurşun ve öteki kirleticiler benzer biçimde safsızlıkları giderebilir.
Kaynak suyu, naturel bir kaynaktan gelen sudur. Kaynak suyu çoğu zaman suyun en saf hali olarak kabul edilir, sadece kalsiyum ve magnezyum benzer biçimde yüksek seviyelerde mineraller de içerebilir.
Sizin için en iyi su deposu, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Musluk suyunuzun kalitesi hikayesinde endişeleriniz var ise, şişelenmiş su, filtrelenmiş su yahut kaynak suyu kullanmayı düşünebilirsiniz.
VI. Sağlıklı Su İçme Alışkanlıkları
Susuz kalmamak ve sıhhatli kalmak için yapabileceğiniz birçok sıradan şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bilhassa susadığınızda gün süresince bolca su için.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli içeceklerden ve kafein yahut alkol içeren içeceklerden uzak durun.
- Kucak kucak meyve ve sebze tüketin, bu sebeple bu besinlerin su içinde ne olduğu yüksektir.
- Tertipli egzersiz yapın, bu sebeple terleme susuzluğa yol açabilir.
- Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yönelik serin duşlar yahut banyolar alın.
- Bilhassa kurak kış aylarında evinizi yahut iş yerinizi nemlendirin.
Bu sıradan ipuçlarını takip ederek sene boyu susuzluğunuzu giderebilir ve sıhhatli kalabilirsiniz.
VII. Hidrasyon Unutulmazları
İnsanların fazlaca fazla yahut fazlaca azca su içmesine yol açabilecek hidrasyon ile alakalı birçok mit vardır. İşte en yaygın hidrasyon mitlerinden bazıları:
-
Günde sekiz bardak su içmeniz gerekiyor.
-
Egzersiz yaparken daha çok su içmelisiniz.
-
Susuzluğunuzu gidermek için su içmelisiniz.
-
Musluk suyu yerine şişelenmiş su içmelisiniz.
Reel şu ki, ne kadar su içmeniz gerektiğine dair tek bir yanıt yoktur. İhtiyacınız olan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz dahil olmak suretiyle bir takım faktöre bağlıdır.
Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz, iyi bir kaide susadığınızda su içmek ve fazlaca fazla su içmekten kaçınmaktır. Oldukca fazla su içmek ölümcül olabilen su zehirlenmesine yol açabilir.
İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:
-
Susamasanız bile gün süresince su için.
-
Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
-
Meyve ve sebze tüketin, bu sebeple bunlar su ihtiva eder.
-
Şayet egzersiz yapıyorsanız yahut fazlaca terliyorsanız, normalden daha çok su için.
Bu ipuçlarını takip ederek hem susuzluğunuzu giderebilir aynı zamanda sıhhatli kalabilirsiniz.
Sporcular İçin Hidrasyon
Sporcuların en iyi performanslarını sergilemeleri için susuz kalmamaları icap eder. Terlediğinizde su ve elektrolit kaybedersiniz, bu da susuzluğa yol açabilir. Susuz kalma yorgunluğa, kas kramplarına ve koordinasyon bozukluğuna niçin olabilir. Ek olarak sıcaklık çarpması riskinizi de artırabilir.
Susuz kalmayı önlemek için sporcular egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında bol bol sıvı tüketmelidir. İçmeniz ihtiyaç duyulan sıvı miktarı egzersizinizin yoğunluğuna ve süresine bağlıdır.
Egzersiz esnasında sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Egzersizinize su içerek başlayın. Egzersize başlamadan ilkin bolca sıvı tüketin.
- Antrenmanınız esnasında tertipli olarak sıvı tüketin. Her 15-20 dakikada bir 1-2 bardak sıvı içmeyi hedefleyin.
- Terleme yöntemiyle kaybettiğiniz elektrolitleri yerine geçirmek için elektrolit içeren spor içeceklerini tercih edin.
- Sıvı içmek için susamayı beklemeyin. Susadığınızı hissettiğinizde esasen susuz kalmış olmuş olursunuz.
- Egzersizden sonrasında sıvı tüketerek ve serin bir duş yahut banyo yaparak serinleyin.
Bu ipuçlarını takip ederek, vücudunuzun su ihtiyacını giderebilir ve en iyi performansınızı izah edebilirsiniz.
IX. Hamilelik ve Emzirme Döneminde Su Tüketimi
Hamilelik esnasında hem sizin aynı zamanda bebeğinizin susuz kalmaması önemlidir. Amerikan Hanımefendi Rahatsızlıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG), gebe hanımefendilerin günde 8 ila 10 bardak sıvı içmelerini öneriyor. Buna su, süt, meyve suyu ve öteki sıvılar dahildir.
Hamilelikte susuz kalmamak, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum benzer biçimde bir takım komplikasyona neden olabilen susuzluğu önlemeye destek olabilir. Ek olarak ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmeye ve kabızlık ve varisli damarlar geliştirme riskinizi azaltmaya destek olabilir.
Emziriyorsanız, susuz kalmamak da önemlidir. Emziren hanımefendilerin günde ortalama 12 bardak sıvı içmeleri icap eder. Bunun sebebi anne sütünün sudan oluşması ve vücudunuzun emzirirken kaybettiğiniz sıvıları geri kazanması gerektiğidir.
Hamilelik ve emzirme döneminde susuz kalmamak sıhhatli bir hamilelik ve sıhhatli bir bebek geçirmenize destek olabilir. Gün süresince bolca sıvı tükettiğinizden ve susuz kalmaktan kaçındığınızdan güvenli olun.
S: Zencefil suyu içmenin yararları nedir?
A: Zencefil suyunun birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- İyileştirilmiş hazım
- Azaltılmış apse
- Güçlendirilmiş bağışıklık
S: Günde ne kadar zencefil suyu içmeliyim?
A: Bu probleminin tek bir cevabı yoktur, bu sebeple günlük içmeniz ihtiyaç duyulan zencefil suyu miktarı bireysel ihtiyaçlarınıza gore değişecektir. Sadece, iyi bir başlangıç noktası günde 1-2 bardak zencefil suyu içmektir.
S: Zencefil suyu içmenin yan tesirleri nedir?
A: Zencefil suyunun içilmesi çoğu zaman güvenlidir, sadece dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan birtakım ihtimaller içinde yan tesirleri vardır, bunlar şunlardır:
- Bulantı
- İshal
- Göğüste ağrılı yanma hissi
0 Yorum